top of page

Botox

Η αλήθεια είναι ότι ο όρος “τοξίνη” είναι συνυφασμένος με το φάρμακο-δηλητήριο και τρόμαξε στην αρχή τον κόσμο. Η βοτουλινική τοξίνη, όμως, είναι μια φυσική πρωτεΐνη που, όταν εφαρμόζεται με ένεση στο σωστό σημείο ενός μυός του προσώπου, περιορίζει τη σύσπαση του, με αποτέλεσμα την ελάττωση ή ακόμα και την εξάλειψη των ρυτίδων που αυτή προκαλεί. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου είναι μηδαμινές και οι αντενδείξεις εφαρμογής περιορίζονται σε παθήσεις του περιφερικού νευρικού συστήματος, νευρομυϊκές παθήσεις, π.χ μυασθένεια Gravis, τοπικες δερματικές φλεγμονές και λοιμώξεις και φυσικά η κύηση και η γαλουχία, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα για αυτές τις περιπτώσεις.

Στις παραπάνω αντεδείξεις θα πρεπει να προσθέσουμε τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες του υποψήφιου πελάτη. Η πλειοψηφία κυρίως των γυναικών αλλα και των ανδρών πελατών ζητά άμεσα τέλειο αποτέλεσμα χωρίς εκχυμώσεις-μελανιές, χωρίς πόνο, με χαμηλό κόστος και χωρίς, αν είναι δυνατόν, να γίνεται αντιληπτό! Στην πραγματικότητα, το Botox μπορεί να εξαλείψει τις ρυτίδες του μετώπου, στο μεσόφρυο και το πλαϊνό των ματιών (πόδι της χήνας), να ανορθώσει το βλέμμα, να διορθώσει ασυμμετρίες του προσώπου (π.χ ασύμμετρο χαμόγελο ή φανέρωμα των ούλων ,κρέμασμα κάτω χείλους κ.λ.π), καθώς επίσης και να διορθώσει το περίγραμμα του λαιμού (Nefertiti Lift). Το βέλτιστο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η εφαρμογή ακολουθήσει ευρεία συζήτηση για το πρόβλημα που επιθυμεί ο πελάτης να διορθώσει και τις δυνατότητες να πραγματοποιηθεί αυτό με το μπότοξ. Οπως άλλωστε έχει πει και ένας μεγάλος δάσκαλος, οποιαδήποτε ενημέρωση κατόπιν εορτής είναι δικαιολογία –απολογία...Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που οι ενέσιμες εφαρμογές για λόγους αισθητικής έχουν ξεπεράσει κατα 10 φορές περισσότερο τις χειρουργικές.

Επίσης τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας πρώτης εφαρμογής του Botox μειώνεται διαρκώς. Ο λόγος είναι ότι αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα πρόληψης και αντιγήρανσης,καθώς με την περιορισμένη σύσπαση των μυών του προσώπου καθυστερεί ο σχηματισμός ρυτίδων έκφρασης. Εικάζεται ότι δύο μονοζυγωτικές δίδυμες κοπέλες, εκ των οποίων η μία ξεκινά εφαρμογές στην ηλικία των 20,στην ηλικία των 40 ετών θα έχουν μια διαφορά στην εμφάνιση τους της τάξης περίπου 7 ετών! Αυτός και ο λόγος που όλο και νεότερες κοπέλες δοκιμάζουν τη θεραπεία ,η οποία σημειωτέον,μπορεί να εφαρμοστεί και σε συγκεκριμένες μικρές προβληματικές περιοχές (baby Botox), χωρίς να απαιτείται εφαρμογή σε όλη την επιφάνεια του προσώπου.Όταν, επίσης, ο οργανισμός συνηθίσει το Botox, απαιτούνται όλο και μικρότερες ποσότητες του φαρμάκου και σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για να επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα, έτσι ώστε να απαιτουνται σταδιακά λιγότερες συνεδρίες για τη διατήρηση του αποτελέσματος. Τέλος, καθώς εξασθενεί η δράση του Botox, το πρόσωπο επανέρχεται στην φυσική του μορφή, χωρίς να επιδεινώνει φυσικά την προηγούμενη εμφάνιση του. Οι μύες του προσώπου ξεχνούν όμως σιγά σιγά ακόμα και τις επαναλαμβανόμενες ακούσιες κινήσεις –έξεις (τικ), προλαμβάνοντας τόσο των σχηματισμό νέων ρυτίδων, καθώς και την επιδείνωση των παλαιών.

Για να πραγματοποιηθούν βέβαια με επιτυχία τα εγχειρήματα αυτά απαιτείται από τον ιατρό σωστή τεχνική, άρτια γνώση της ανατομίας του προσώπου και εμπειρία σε ενέσιμες αισθητικές εφαρμογές. Το Botox αποτελεί άριστο εργαλείο στα χέρια ενός εκπαιδευμένου δερματολόγου και από αυτούς θα πρέπει να εφαρμόζεται, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και να αποφεύγονται όλοι εκείνοι οι παράγοντες που κατά καιρούς “δαιμονοποιούν” τη βοτουλινική τοξίνη.

bottom of page